Deprecated: Required parameter $error follows optional parameter $commentdata in /customers/e/8/f/foreningenja.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 4451 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/e/8/f/foreningenja.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php:4451) in /customers/e/8/f/foreningenja.org/httpd.www/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_core.php on line 388 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/e/8/f/foreningenja.org/httpd.www/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497 Warning: Constant WP_DEBUG_DISPLAY already defined in /customers/e/8/f/foreningenja.org/httpd.www/wp-content/themes/YES_theme/functions.php on line 2 Mellan kommunikation och verklighet – några aspekter av jämlikhet (2007) « Föreningen JA!
We will move in triangular formations and step on each other's feet.

Föreningen JA! med stödtrupp installerar sig på Vikingsbergs konsthall

Nedan kan du läsa om bråket mellan föreningen JA! och Vikingsbergs Konsthall angående videoverket Mellan kommunikation och verklighet – några aspekter av jämlikhet på utställningen Bra konst på Vikingsbergs Konsthall i Helsingborg 21 april – 19 maj 2007.

<< >>

Vikingsbergs Konsthall påstod att videoverket – en kritiskt granskning av konsthallens aktiviteter ur ett könsrepresentationsperspektiv – aldrig anlänt till utställningen. JA! misstänkte censur och tog med sig sin egen teknik och visade videon i två timmar.

Föreningen JA! blev inbjudna av Fred Andersson att delta i utställningen Bra konst på Vikingsbergs Konsthall 21 april – 19 maj 2007. Bakgrunden till utställningen var en debatt om samtidskonst som förts i Helsingborgs Dagblad i början av året. 14 konstkritiker, konstnärer och curatorer deltog i debatten. Dessa debattörer blev inbjudna (13 tackade ja) av konsthallen att i sin tur bjuda in tre konstnärer var. Kriteriet var att konstverken ska representera god konst. 25 konstnärer tackade ja till inbjudan bland annat föreningen JA! som gjorde det nya videoverket Mellan kommunikation och verklighet – några aspekter av jämlikhet. Videon utgår från mailkorrespondens och telefonsamtal kring konsthallens verksamhet, utställningsstatistik och historia ur ett feministiskt perspektiv.

20 april, dagen innan vernissaget (och dagen efter pressvisningen) får föreningen JA! veta att verket inte kommit fram till Vikingsbergs Konsthall. Både curatorn Fred Andersson och föreningen JA! erbjuder sig att komma och lämna en dvd på Vikingsberg men konsthallen meddelar att det inte är nödvändigt eftersom det ändå inte finns teknik för att visa verket (detta trots att de biståt 7 andra verk i utställningen med teknik). Föreningen JA! erbjuder sig att ordna med att hyra teknik och installera verket själva om konsthallen betalar hyran av tekniken. Erbjudandet antas inte, med förklaringen att det inte finns pengar för att betala föreningen JA!s utrustning (monitor + dvd-spelare). Föreningen JA! beslutar sig då för att låna en monitor och en dvdspelare och åka till Vikingsberg och visa sitt verk på vernissagen. 20 april skickas ett pressmeddelande om detta ut, som du kan läsa här >>

21 april, på vernissagedagen åker föreningen JA! och några av dess medkonstarbetare till Vikingsberg i Helsingborg med sitt verk, en monitor och en dvdspelare. På plats upptäcker föreningen JA! att konsthallen monterat pressmeddelandet på en piedestal och genom detta presenterat det som ett konstverk. De menar att föreningen JA! aldrig skickat någon dvd utan iscensatt allt för att som en del av sin konstnärliga praktik skapa bråk: ”Under resans gång har det slagit oss att det aldrig var Malin Arnell/Föreningen Ja!:s avsikt att verket skulle komma fram innan vernissagedagen. Varför avbryta en pågående process bestående av telefonsamtal och mail, som ska vara/bli en del av konstverket, och skicka ett ofärdigt konstverk?” skriver föreståndarna för konsthallen i en artikel som senare publiceras i Helsingborgs Dagblad.

Föreningen JA! tar ner pressmeddelandet och installerar verket i utställningen, låter filmen visas under en timme och packar sedan ihop allt för att åka hem. Innan avgång går en av föreningen JA!s styrelsemedarbetar till kassan för att få de till styrelsen utlovade utställningskatalogerna. Först säger mannen bakom kassan att föreningen JA! inte medverkar i utställningen. Sen kräver han att styrelsemedarbetaren visar legitimation för att få en katalog (vilket ingen annan av de andra utställande konstnärerna behöver göra). Då hon vägrar uppstår en högljudd diskussion där föreningen JA!s styrelse, personalen på Vikingsbergs Konsthall och curatorn Fred Andersson medverkar. Föreningen JA! och Fred Andersson hävdar att de utsatts för censur medan konsthallen menar att föreningen JA! iscensatt allt, inklusive pågående bråk som en del av dess konstnärliga verksamhet och hävdar att föreningen JA! ljugit om att ha skickat en dvd. Under bråket ropar mannen bakom kassan att han stulit verket och att hans hund ätit upp det. Diskussionen avbryts och föreningen JA! gör sig redo att lämna Vikingsbergs Konsthall. Då en av medkonstarbetarna är på väg ut passar mannen bakom kassan på att trakassera henne sexuellt. Detta upplever hon som mycket kränkande speciellt efter de diskussioner och det maktmissbruk som just försiggått. Föreningen JA! och dess medkonstarbetare beslutar gemensamt att polisanmäla både stölden och trakasserierna.

22 april, efter vernissaget skriver curator Fred Andersson ett mail till alla deltagande i utställningen där han förklarar vad som hänt och uppmanar medverkande konstnärer till bojkott. Den enda respons som följer är en konstnär som skriver att föreningen JA! inte ska gnälla.

4 maj får föreningen JA! ett mail av chefen på Vikingsbergs Konsthall där det meddelas att dvd:n har anlänt. Plötsligt finns det också pengar till teknik och möjlighet att installera verket. Föreningen JA! kräver en offentlig ursäkt som aldrig ges och avböjer därför att visa verket på utställningen.

I september 2007 får föreningen JA! veta att förundersökningen för anmälan om stöld och sexuella trakasserier lagts ner, så även Vikingsbergs Konsthall.

Comments
0

 • YES! Association / Föreningen JA! var ett konstkollektiv, ett konstverk, en förening, en konstarbetare, en institution, en grupp människor som arbetade för att störta de styrande heteronormativa, patriarkala, rasistiska och kapitalistiska maktstrukturerna genom att genomföra en strukturell omfördelning av tillgången till finansiella resurser, plats och tid inom (konst)fältet.
 •  
  YES! Association / Föreningen JA!, All that you touch You Change. All that you Change Changes you #2 (2017)
  A New Spelling of a Street – A tribute to Audre Lorde (2017)
   

  YES! Association / Föreningen JA!

  All rights reserved 2017